Del 1
Del 2

Hackers, makers and crowdfunders

– Lowering the barriers to entrepreneurship

Datum: 30 september 2013

Föreläsare: Professor Howard Aldrich, University of North Carolina, Chapel Hill

Om föreläsningen: 30 september bjuder ESBRIs Estrad på såväl forskningsbaserad kunskap som företagarerfarenheter – och utdelning av ALMI Företagspartners pris "Årets Mentor 2013 för befintliga företag".

Trösklarna för entreprenörskap har sänkts under det senaste decenniet, tack vare teknologiska och institutionella förändringar. Maker movement, hacker space och D.I.Y. är bara några av de begrepp som letat sig in i vokabulären. Det handlar om att kombinera teknik och traditionellt hantverk, tänka innovativt och skapa nytt – utan att vänta på att storföretagen ska göra det åt en. En hacker är inte längre en datanörd som bryter sig in i hemliga databaser, snarare en individ som snabbt skapar nya tjänster och produkter. Ofta med okonventionella metoder. Vid speciella hackatons samlas likasinnade för att tillsammans, under en begränsad tid, lösa ett problem.

Crowdfunding är ett annat engelskt låneord som fått fäste i Sverige. När många små organisationer och privatpersoner går samman om finansieringen kan fler entreprenöriella idéer testas. Molntjänster som Dropbox frigör resurser, och bidrar därmed till att sänka trösklarna till entreprenörskap. Små och nya företag är också hjälpta av nätbaserade plattformar för marknadsföring och distribution, som till exempel Etsy.

Vad innebär då denna utveckling? En revolution för entreprenörskapet – eller mest bara kosmetiska förändringar av samma gamla kapitalistiska system? Frågorna diskuteras av Howard Aldrich.

Efter föreläsningen kommer Marie Ahlgren, chef för ALMIs affärsområde Rådgivning, att presentera en alldeles färsk rapport om unga entreprenörer i Sverige. Den har tagits fram inför ALMIs nya mentorsatsning där unga entreprenörer får tillgång till en mentor, ett utbildningsstipendium och ett nätverk. Därefter kommer Årets Mentor för befintliga företag att utses. Utmärkelsen ges till den mentor i ALMIs rikstäckande mentorprogram som en jury anser ha gjort utomordentliga insatser för sin adept, och därigenom är ett föredöme. Efter prisceremonin kommer bland andra pristagaren och Marie Ahlgren att samtala kring mentorskap och en mentors betydelse för ett företags tillväxt. Eftermiddagen avslutas med ett festligt mingel!

Observera att föreläsningen hålls på engelska medan prisutdelningen och efterföljande diskussioner blir på svenska.

oh
 - Presentation
 
Finansiärer:
Tillväxtverket
Vinnova
Mediepartner:
Tidningen Entreprenör