Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatVad sägs om att lära dig psykologiska trix för att nå resultat du inte trodde var möjliga?
Läs Helenes inlägg på esbribloggen

Tema: Socialt företagande i Entré nr 2

Läs Entré som PDF

Kan företagande vara vägen till att bekämpa fattigdom? Årets andra nummer av Entré rymmer en hel del samhällskritiska perspektiv, med forskare som tar sig an företagsfinansiering, innovation och socialt entreprenörskap utifrån postkolonial och normkritisk teori.

Tidningens tema handlar om socialt entreprenörskap i utvecklingsländer. Syftet är gott, men företeelsen är förknippad med särskilda utmaningar. Vi har intervjuat Ruth Brännvall, KTH, och Mathias Karlsson; Linnéuniversitetet. De sätter ljuset på etiska frågor, maktperspektiv och demokratiska dilemman. Brännvall har följt tre startups som levererar innovativa produkter till marginaliserade grupper. Karlsson forskar om IKEAs CSR-arbete. På Åsiktssidan ifrågasätter Pontus Engström, Handelshögskolan i Stockholm, nyttan med mikrolån.

Entré innehåller också artiklar om normkritisk innovation, den ojämlika fördelningen av offentligt riskkapital och de anställdas staröupstrategier när företag köps upp.

Mats Magnusson porträtteras. Han är professor i produktinnovationsteknik på KTH och jobbar på institutionen för maskinkonstruktion. Här samarbetar innovationsforskare, designer och ingenjörer. Magnusson tycker att miljön leder till nya frågor kopplade till innovation, och jobbar själv i framkanten med ämnen som AI och självkörande bilar.

– Många företag lägger för mycket tid på idéskapande. Men vi behöver inte fler idéer! Det är viktigare att vi lär oss utvärdera, omvandla och realisera de idéer vi har, säger han.

I Entré hittar du dessutom alltid notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet. I Entré nummer 2, 2019 rapporterar vi om aktuell forskning från bland annat Blekinge tekniska högskola, Textilhögskolan i Borås och Luleå tekniska universitet. Artiklarna från Entré finns också i Kunskapsbanken, och som PDF:er här på webben.

Saknar du eller en kollega en egen prenumeration på Entré? Klicka på länken ”Prenumeration” i menyraden till vänster så slipper ni gå miste om aktuell forskning framöver. Om ni är intresserade av att få ett ex av Entré nummer 2, 2019 kan ni ange det i rutan ”Meddelande”.

Prenumerera på tidningen Entré

Mest lästa artiklar nu