Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatMissa inte Anna-Karins framtidsspaning om fintech!
Läs Åses inlägg på esbribloggen

Utbildningstema i Entré nr 4

Läs Entré som PDF

Entreprenörskap finns inskrivet i skolans läroplan sedan 2011, och ska ”löpa som en röd tråd genom hela skolsystemet”. Många är positiva, men entreprenörskapets intåg i skolvärlden har inte varit friktionsfritt. Begreppet har också tolkats och omtolkats i flera nivåer. ”Företagsamhet” blev till ”förmågor”, som blev till ”förhållningssätt”. I den långa temaartikeln intervjuas forskarna Karin Axelsson, Monika Diehl och Ida Lindh.

- Ett entreprenöriellt lärande ger sammanhang och mening, det får eleverna att problematisera, undersöka, och ta ansvar. Men det kan vara svårt att kombinera med individuell betygssättning och specifika kunskapskrav. Det är ett dilemma för lärare, säger Diehl.

Även Åsiktssidan anknyter till tidningens tema. Rasmus Rahm, vd SSES, bidrar med ett debattinlägg under rubriken ”Kunskap i stället för startupfabrik”.

Entré nummer 4-2017 innehåller också färsk forskning om sovande gaseller, entreprenörskap i öppna kodprojekt, pakistanska familjeföretag och banbrytande innovationsprocesser inom stamcellsbranschen.

På porträttsidorna möter du professor Martin Andersson, nationalekonom med många forskningsintressen. Ett av dem är samspelet mellan små och stora företag. Båda behövs i ekonomin – de små tar exempelvis fram innovationer som de stora kan kommersialisera.

- Det framställs ofta som att en försäljning är något negativt. Men är det verkligen ett misslyckande när exempelvis Mojang såldes till Microsoft? Eller är det en marknadslösning som är helt naturlig, säger Andersson.

I Entré hittar du dessutom alltid notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet. I Entré nummer 4-2017 rapporterar vi om aktuell forskning från bland annat Handelshögskolan i Stockholm, Internationella handelshögskolan i Jönköping, Mälardalens högskola, Uppsala universitet, Blekinge tekniska högskola, Örebro universitet, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Lunds universitet. Artiklarna från Entré finns också i Kunskapsbanken, och som PDF:er här på webben.

Saknar du eller en kollega en egen prenumeration på Entré? Klicka på länken ”Prenumeration” i menyraden till vänster så slipper ni gå miste om aktuell forskning framöver. Om ni är intresserade av att få ett ex av Entré nummer 4-2017 kan ni ange det i rutan ”Meddelande”.

Prenumerera på tidningen Entré

Mest lästa artiklar nu