Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatDe tre bästa uppsatserna erhåller resestipendier om totalt 90 000 kronor!
Läs Helenes inlägg på esbribloggen

Årets första Entré gör entré

Läs Entré som PDF

Framsidan på Entré nr 1, 2020 pryds av en skinande skyskrapa – en symbol för det etablerade, strukturerade, och ibland onödigt inrutade storföretaget. Hur gör man för att få igång ett innovationsarbete i äldre bolag?

Den klassiska förslagslådan har spelat ut sin roll, anser Johanna Pregmark, Chalmers, och Izabelle Bäckström, Lunds universitet, som intervjuas i den långa temaartikeln. Nyckeln till framgång ligger i ledningens engagemang och förmåga att involvera medarbetarna, menar de. Pregmarks och Bäckströms avhandlingar har solklar relevans för etablerade företag.

– Ledningens uppgift är att skapa ytor för innovation, och utrymme för medarbetare att ventilera sina idéer, säger Johanna Pregmark.

– Det gäller att bygga upp en företagskultur där medarbetarna vill vara delaktiga i innovationsarbetet, säger Izabelle Bäckström.

I Entré nr 1, 2020 rapporterar vi också om ett helt gäng nya spännande avhandlingar. Några exempel på artiklar:
- Slitsamt liv som egenföretagare går i arv
- Biogas ny business för lantbrukare
- Landsbygdens entreprenörer jobbar för långsiktig hållbarhet
- Smartare användning av data kan stärka mindre företag
- Familjens stöd viktigt för invandrade företagare

Professor David Rae, De Montford University, Storbritannien, porträtteras med anledning av att han har tilldelats årets European Entrepreneurship Education Award. Priset delas ut av Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, Lunds universitet.

– Kreativitet kan vara en positiv drivkraft för samhällsutveckling och det gemensamma goda, inte minst i lokalsamhällen, säger David Rae.

Under vinjetten ”Åsikten” skriver Claire Ingram Bogusz, Handelshögskolan i Stockholm och Fores, om digitaliseringens mörka sidor – och hur ambitiösa entreprenörer kan tackla dem.

I Entré hittar du dessutom alltid notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet. Artiklarna från Entré finns också i Kunskapsbanken, och tidningarna ligger som PDF:er här på webben.

Saknar du eller en kollega en egen prenumeration på Entré? Klicka på länken ”Prenumeration” i menyraden till vänster så slipper ni gå miste om aktuell forskning framöver. Om ni är intresserade av att få ett ex av Entré nummer 1, 2020 kan ni ange det i rutan ”Meddelande”.

Prenumerera på tidningen Entré

Mest lästa artiklar nu