Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citat6 februari diskuterar Jennie Björk och Mats Magnusson hur man kan hantera risk och osäkerhet när man jobbar med innovation
Läs Åses inlägg på esbribloggen

Innovationens koreografi i Entré nr 4

Läs Entré som PDF

Konstnärer och dansare har kreativiteten som yrke. De vrider och vänder på känslor och erfarenheter, och använder sin intuition för att skapa något nytt. Det arbetssättet kan användas i företags innovationsarbete, menar Nina Bozic Yams som i sin avhandling presenterar ett nytt sätt att jobba med innovationsledning.

- Det vanliga är att man arbetar enligt en top-down-modell där ledningen bjuder in anställda i innovationsprocessen. Min metod utgår i stället ifrån att alla är kreativa och kan bidra. Det ligger närmare människors egna behov och känslor. Målet är att det ska leda till mer disruptiv innovation, säger Bozic Yams som intervjuas i Entré nr 4-2018. Hon har disputerat vid Mälardalens högskola och jobbar nu på Rise.

Mode är en annan kreativ näring som vi tittar närmare på i det aktuella numret. Sara Öhlin, Stockholms universitet, finner att improvisation spelar en viktig roll när modeföretagen innoverar. Hennes avhandling visar också att företagen tar fram ett flertal innovationer samtidigt i processer som är relaterade till varandra.

- Man bör undvika att vara för hårt styrd av en modell och i stället lämna utrymme för sidoprocesser. Att planera för en improviserad workshop går alldeles utmärkt, säger Öhlin.

Vi rapporterar också om sockerkickar och proteintillskott i näringslivet, digitalt intraprenörskap, olika perspektiv på entreprenörskap i skolan, och mycket mer.

I Entré hittar du dessutom alltid notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet. I Entré nummer 4-2018 rapporterar vi om aktuell forskning från bland annat Internationella handelshögskolan i Jönköping, Linnéuniversitetet, Linköpings universitet, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Chalmers och Uppsala universitet. Artiklarna från Entré finns också i Kunskapsbanken, och som PDF:er här på webben.

Saknar du eller en kollega en egen prenumeration på Entré? Klicka på länken ”Prenumeration” i menyraden till vänster så slipper ni gå miste om aktuell forskning framöver. Om ni är intresserade av att få ett ex av Entré nummer 4-2018 kan ni ange det i rutan ”Meddelande”.

Prenumerera på tidningen Entré

Mest lästa artiklar nu