Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning
– sprider kunskap om entreprenörskap, innovation och småföretag
citatAlltid lika spännande att se hur den färdiga produkten blev. Och lite läskigt innan man vet om det blev bra…
Läs Åses inlägg på esbribloggen
Vem gör vad? Karl Gratzer

Karl Gratzer

Namn: Karl Gratzer

Titel/tjänst: Professor

Universitet/högskola/organisation: Södertörns högskola

Institution/avdelning: Institutionen för ekonomi och företagande

E-postadress: Karl.Gratzer[at]sh.se

Webbsida: webappl.web.sh.se/p3/ext/content.nsf/aget?openagent&key=sh...

Aktuella projekt:
  1. Wrångebäck Sweden. A case study into the competitive power of Swedish production of traditional cheese.
    KK-projekt.
  2. Rural development, traditional goods, territories and local production systems in the Swedish countryside. Formas och VR.
  3. Privata Sverige. Svensk privatisering i ett internationellt perspektiv. Östersjöstiftelsen.
  4. Bankruptcy in an International Perspective.
  5. The Demography of Firms and Industries in Sweden 1815-2010.
Tidigare projekt:
  1. Business Failure, Bankruptcy and Entrepreneurship in an International Perspective.
    Jan Wallanders Foundation and NÖDFOR supported the early stages of research (1996-97). The research program was financed 1998- 2001 by The Bank of Sweden Tercentenary Foundation , The Swedish KK - Foundation , Föreningssparbanken and Stockholm University.
  2. Konkursinstitutet i svensk ekonomi. Riksbankens jubileumsfond.
  3. Småföretagandets villkor. Jan Wallanders Foundation.
Publicerat, tidskrifter/konferensbidrag:
  • (2002): “Causes of Selection Amongst Swedish Firms: A Contribution to the Development of a Business Demography”, (Karl Gratzer & Marcus Box), Scandinavian Journal of Economic History, 2002, vol 1.
  • (2002): ”Business Failure and the New Economy”, Frontiers of Entrepreneurship, Babson 2002:1
  • (2010) (Lönnborg Mikael & Olsson Mikael): ”Statligt företagsägande och privatisering i Sverige” (State enterprise ownership and privatization in Sweden). Nordiske Organisasjons-Studier 4-2010.
Publicerat, böcker/rapporter:
  • (1995): "Vie et mort des entreprises à Stockholm de 1899 à 1990. Vers une démographie des entreprises" in Naissance et mort des entreprises en Europe XIXe - Xxe siecles. Sous la direction de Michael Moss et Phillippe Jobert.
  • (1999): ”The Making of a New Industry – The Introduction of Fast Food in Sweden”, Images of Entrepreneurship and Small Business, Bengt Johannisson & Hans Landström (ed.), Studentlitteratur.
  • (2008): “Default and imprisonment for debt in Sweden. From the lost chances of a spoiled life to the lost capital of a bankrupt company”, History of Insolvency andBankruptcy in an International Perspective, Karl Gratzer & Dieter Stiefel, (Eds), Södertörn Academic Studies.
  • (2011) (Mikael Lönnborg & Mikael Olsson): ”Privata Sverige – statligt företagsägande och privatisering från ett östeuropeiskt perspektiv”, Business History in Sweden – Näringslivshistoria i Sverige. Stockholm: Gidlunds.
  • (2011): "Regional utveckling genom SUB certifiering – Fallet Gailtaler Almkäse” in Gastronomins (politiska) geografi. Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, Ymer.

Avhandlingstitel:
(1996): "Småföretagandets villkor - Automatrestauranger under 1900-talet."  (ESBRIs artikel om avhandlingen)

Nyckelord:
entreprenörskap. konkurser. konkurs. regional utveckling. certifiering av livsmedel. företagsdemografi. entreprenöriella misslyckanden. innovation. företagshistoria. Schumpeter Joseph Alois.

Övriga meriter och information:
Forskningsledare FEK/SH

 
Mest lästa artiklar nu